6 x virtuele uitstappen met VR of AR-beleving

VR

Virtual reality is een computertechniek die je een compleet andere werkelijkheid laat ervaren. Daarvoor moet je een speciale bril opzetten. Augmented reality is dan weer een techniek waarbij de fysieke wereld gecombineerd wordt met de virtuele wereld. Aan een live beeld van de werkelijke wereld wordt digitaal een laag met virtuele objecten toegevoegd. AR werkt vaak via een app op een smartphone, waarbij je je telefoon omhoog houdt en door de camera naar de omgeving kijkt terwijl er virtuele objecten te zien zijn. 
 
Heel wat musea en belevingscentra zetten hier massaal op in om jou als toerist nog een veel leukere ervaring te bieden. Of wat dacht je van een virtuele rondleiding die je ook gewoon van thuis uit in je luie zetel kan doen? Een overzichtje van de leukste virtuele activiteiten vind je hier.  
 

1. Doe een parachutesprong met VR-bril 

Elke eerste zondag van de maand kan je in het Pegasus Museum in Diest mee op missie! Het museum heeft er namelijk een extra troef bij. Je kan nu ook zelf een parachutesprong maken met de VR-bril. Durf jij het aan? 
 
Praktisch 

  • Elke eerste zondag van de maand tussen 13 en 17 uur 

  • Toegang gratis 

  • VR-bril: vanaf 8 jaar 
    Meer info via www.diest.be/musea  

 

C-mine

2. Beleef de mijn op een heel andere manier 

C-mine expeditie start in het Energiegebouw van de C-mine site in Genk. Eerst daal je af tot 6 meter diep en dan krijg je heel wat verrassende installaties te zien. In de verhalenkokers worden levensechte verhalen gecombineerd met animaties, hologrammen, decorbouw op schaal en speciale effecten. 

Het leven in de mijnen spreekt tot de verbeelding. Tijdens de VR-beleving ervaar je het alsof het echt is. Stap in een heuse tijdscapsule, zet een helm op je hoofd én… word terug geflitst naar de hoogdagen van de actieve mijn in de jaren ‘50. Daar ontdek je de spannendste verhalen uit het leven van de mijnwerkers. Onvergetelijk! 

Praktisch 
De virtual reality beleving is inbegrepen in je toegangsticket tot C-mine expeditie. 
Alle info vind je op www.c-mine.be/expeditie 

3. Ronse vanuit de lucht zien via VR-brillen 

De Hoge Mote ligt centraal in het historisch centrum en is zonder twijfel een grensverleggend onthaal- en belevingscentrum. Vroeger waren hier al drie torens, met een vierde toren is het uitzicht compleet. De restauratie van de site mag gezien worden: het is een erfgoedparel met verrassende hedendaagse accenten en de vaste stek van Visit Ronse. De perfecte start voor een stadswandeling of regioverkenning. 

Aan de hand van interactieve panelen, luisterverhalen, filmpjes en nu ook virtual reality kunnen bezoekers meer ontdekken over Sint-Hermes, de textielgeschiedenis en de stadsontwikkeling in Vlaanderens mooiste landschap. Via VR-brillen kunnen bezoekers Ronse vanuit de lucht zien. Echt een topbeleving!  

Praktisch 
Een bezoek aan belevingscentrum is gratis en is een familievriendelijke hotspot in de Vlaamse Ardennen.  
www.visitronse.be/nl/belevingscentrum-hoge-mote 

4. Ontdek hoe de Duinenabdij in Koksijde eruitzag in de 15de eeuw   

In Abdijmuseum Ten Duinen kan je de middeleeuwse abdij virtueel bezoeken. Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine. Laat je omverblazen door de architectuur van de kerk bijvoorbeeld, of de prachtig versierde handschriften waar je zelf door kan bladeren. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld. 

Praktisch  

  • Vanaf 10 jaar. 

  • Talen/Langues: NL, FR, DUI & ENG. Er is ook een versie voor blinden en slechtzienden. 
    Open tijdens de openingsuren van het Abdijmuseum Ten Duinen. 
    Alle info vind je op www.tenduinen.be 

5. Koersen in de Groote Oorlog in het Centrum Ronde Van Vlaanderen 

Deze VR-beleving mag je niet missen, deze virtual reality experience waarbij je in de huid van wielrenner Paul Deman kruipt, is een ongelooflijke ervaring. Je beleeft wat de Ronde van Vlaanderen-winnaar van 1913 meemaakte op zijn smokkeltochten. In zijn fietskader verstopte boodschappen bracht hij van het bezette België naar het neutrale Nederland. In zijn spoor fiets je mee doorheen de Vlaamse Slagvelden. En je mag/moet trappen, want de Duitsers zitten je op de hielen.  

 
In de expo van de Ronde van Vlaanderen herbeleef je de mooiste momenten van Vlaanderens Mooiste. Maak zeker ook gebruik van de audiogidsen, ingesproken door Carl Berteele, of laat je begeleiden door een van de gidsen (uit het peloton). 

Wist je trouwens dat je in het Pelotoncafé terecht kan voor een heerlijk ontbijt of lunch? 

Praktisch 
Alle info omtrent deze expo vind je via www.crvv.be/koersen-in-de-groote-oorlog 

6. Ontdek Oudenaarde virtueel 

Maak kennis met “Virtueel Oudenaarde”: een virtuele rondleiding door de volledige binnenstad. Krijg een visuele 360° voorstelling van Oudenaarde te zien én stap binnen in een aantal belangrijke bezienswaardigheden waaronder de Sint-Walburgakerk en het stadhuis. De perfecte toeristische tool om de stad en haar voornaamste troeven te leren kennen.  

Via een interactieve map die bestaat uit een combinatie van 360° foto’s, levendige dronebeelden, geschreven woord en een volledige integratie van virtuele bezoeken, valt de stad nu ook in een virtuele omgeving in volle glorie te ontdekken. 

Door op het platform in vogelperspectief virtueel te navigeren, komen bezoekers alles te weten over een hele reeks historische en culturele trekpleisters van Oudenaarde. Zo word je tijdens de rondleiding langs Abdij Maagdendale, het Begijnhof, Brouwerij Liefmans en andere toeristische topplekken geloodst. 

Het is ook mogelijk om de binnenkant van enkele prominente gebouwen te bezoeken. Zo zijn het stadhuis, de Sint-Walburgakerk, het Centrum Ronde van Vlaanderen en de Pamelekerk toegankelijk gemaakt voor een virtueel bezoek. 

Praktisch :  bezoek zelf Oudenaarde virtueel  
Ga op virtueel bezoek via www.oudenaarde.be/nl/nieuws/maak-kennis-met-virtueel-oudenaarde